12 Aralık 2013 Perşembe

İkinci El Cep Telefonu Kontrolü Nasıl Yapılır? satınalımlarda


İkinci El Cep Telefonu Kontrolü Nasıl Yapılır?


İkinci el telefon kontrolü… İkinci el bir cep telefonu ya da yeni nesil bir akıllı telefon alacaksınız ancak telefondan emin olmak istiyorsunuz veya gsm sektörüne yeni giriş yapmış bir işletmeye sahipsiniz ve telefon kontrolü konusunda şüpheye düşüyorsunuz, o zaman alacağınız telefonu iyice kontrol etmeniz gerekir. Bu makalemizde nelere dikkat etmeniz gerektiği konusuna değineceğiz.
Özellikle günümüzde internet üzerinden alışveriş büyük artış göstermekte. Tabii bunun içinde başkasının telefonu almak da var! Alışveriş yaptığınız kişiyi bir daha görmeme, bulamama ihtimaliniz olduğundan alacağınız telefondan o an emin olmanız gerekir! Bunun içinde telefonu ufak çaplı bir teste tabi tutmak şarttır. Peki hangi detaylar önemlidir ve cihaz nasıl bir teste tabi tutulmalıdır?
Şimdi bu detaylara madde madde ve etraflıca bakalım…
ikinci el telefon kontrolu
* Öncelikle telefona kendinize ait bir sim kart ile bir hafıza kartı takın.
* Telefonun kasasına etraflıca bakın ve kırık-ezik gibi deformasyonlardan emin olun. Bu tip kasa kusurları telefonun fiyatını etkiler.
Yan tuşlar dahil cihazın tüm fiziksel tuşlarını kontrol edin.
* Telefon tam dokunmatikse, arama-tuşlama ekranını kullanarak tüm bölümlere basın ve dokunmatiğin tüm kısımlarının çalıştığından emin olun.
Giden ve gelen ses önemli bir noktadır! Bu yüzden gelen ve giden sesten emin olmalısınız! Gelen ses için operatörlerin bakiye yükleme servislerini(8090, 7500, 9333) kullanabilirsiniz. Gelen seste cızırtı varsa, iç kulaklık bozulmuş demektir, genelde basit bir tamirdir ve ortalama 20 lira masrafı olur. Giden ses için ise ses kayıt yapabilirsiniz. Yaptığınız ses kaydını dinleyin ve ses netliğinden emin olun.
* Menüde bulunan ‘Profiller’, ‘Tercihler’, ya da ‘Ayarlar’ bölümünde bulunan zil sesi ayarları bölümünden telefonun zil sesini, dolayısıyla hoparlörünü ve titreşimini kontrol edin. Unutmayın şarjdayken bazı telefonların titreşimi çalışmaz! Bu yüzden titreşim kontrolü yaparken telefonun şarjda olmamasına dikkat edin.
* Telefonu şarja takarak bir süre bekleyin! Takmadan önceki hali ve son hali arasındaki farkı gözleyin.
* Cihazın kamerası varsa, açarak bir kaç fotoğraf çekimi ve video kaydı yapın. Bazı telefonlar hafıza kartsız kayıt yapmaz, cihazın uyarılarını takip edin.
Telefonun Bluetooth, Wi-fi, NFC gibi kablosuz özelliklerin tamamını bir kaç kez açıp-kapayarak kontrol edin.
* Yukarıda kendinize ait bir hafıza kartı takmanız gerektiğini söylemiştik. Dosya yöneticisine gibi ilgili kısma girerek telefonun hafıza kartını gördüğünden emin olun.
* Kontrol esnasında gözünüz bir yandan da şebekede olsun. Anten düzeyi sürekli en altta seyrediyorsa sorun olabilir. Ayrıca ani çıkış ve inişler de sorun olduğu anlamına gelebilir.
Telefonu köşelerinden yavaşça sıkıştırın. Eğer bu hareket sonunda telefon kapanırsa bordunda çatlak-hasar olduğu anlamına gelir. Cihazı almaktan vazgeçebilirsiniz.
* Cihazda güvenlik kodu varsa sahibinden isteyin
*** Telefon kontrollerinden en önemli noktalardan birisi imei(seri) numarası kontrolüdür! *#06# tuşlamasıyla telefonun seri numarasına bakın ve bunu kasada, bataryanın altında yazan numarayla karşılaştırın. Eğer uyuşmazlık varsa telefona sonradan imei atılmış demektir. Bu durum cihazın normal piyasısından daha az bir değere sahip olacağı anlamına gelir. Üstelik sonrasında sıkıntı yaşama ihtimaliniz de yüksek.
*** Ayrıca baktığınız imei numarasını ımeı sorgula buradan  adresinden sorgulayın. Seri numarası sorgulama sonucunda cihaz bilgileri ilgili sayfada yer alır. Marka, model kontrolünü bu ekranda yapabilirsiniz. Ayrıca telefonun yurt dışı olup olmadığı da bu ekrandan öğrenilebilir. ‘Yolcu Beraberi Gelen Cihaz’ uyarısı telefonun yurt dışından getirilip, pasaporta kaydedildiği anlamına gelir.
*** Yine önemli bir nokta; eğer cihazın faturası varsa bu faturadaki imei numarasıyla cihazın imei numarasını kıyaslamak gerektiği! Eğer uyuşmazlık varsa fatura o cihaza ait değil demektir ki bu büyük bir sorun!
Eğer telefon bu aşamaların hepsinden başarıyla geçtiyse kısa bir rastgele kurcalama daha yapın ve sorun göremiyorsanız gönül rahatlığıyla alın.
Telefonu almaya karar verdiyseniz yapmanız gereken son işlem, telefonu aldığınıza dair bir evrak istemek! Bu evrak fatura, onaylanmış bir garanti belgesi ya da satışa dair bilginin yer aldığı bir kimlik fotokopisi olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder