9 Eylül 2013 Pazartesi

Cep Telefonum Suya Düştü, Ne Yapmalıyım?

“Cep Telefonum Suya Düştü, Ne Yapmalıyım?”


Merhabalar, bu makalede cep telefonunuzun olası bir sıvı temasından sonra yapmanız gerekenleri kısaca anlatacağız.
Öncelikle bütün elektronik aletleri için olduğu gibi cep telefonlarının da en büyük düşmanının sıvı ile temas olduğunu belirtelim. İletken olan sıvılar cep telefonlarının elektronik aksamlarında kısa devrelere sebep olarak telefonunuzda anormal işlemlere ya da  kısa süreli çalışmama durumlarına yol açabilir. Hatta bazen bir daha çalışmayacak duruma bile getirebilir! O yüzden ilk yapmanız gereken şey cep telefonunuzu suya düşürmemeye, sıvı ile temas ettirmemeye çalışmak olmalıdır.
Ancak diyelim ki bilmeden, istemeden, dalgınlıkla veya başımızın tatlı belaları çocuklarımız yüzünden bir şekilde cep telefonumuz sıvı temas aldı. Eğer cep telefonumuzun içine girdiği su tatlı su yani normal musluk suyu veya evde içtiğimiz, herhangi bir katkı maddesi içermeyen su ise  biraz şanslıyız ve işimiz daha kolay demektir. Tuzlu su yani deniz suyu elektriği iletmede daha güçlü olduğu için cep telefonunuzu daha kısa bir sürede bozar ve elektronik devrelerini çürütür.
Cep telefonunuzu suya girdiğinde yapmanız gerekenler;
1: İlk olarak su almış cep telefonunuzu sıvıdan uzaklaştırarak bataryası (pil) ile bağlantısını kesin! Telefonunuzun sıvı almış olmasına rağmen hala çalışıyor olması sizi yanıltmasın, içindeki sıvı henüz elektronik aksamlara ulaşmamış olabilir. Eğer batarya telefona takılı durumda yani telefon çalışırken sıvı, elektronik aksamlara ulaşırsa oluşan kısa devre telefonunuzda ciddi hasarlar oluşturacaktır. Unutmayın  yapmanız gereken ilk şey telefonunuzun bataryasını söküp çıkarmak olmalıdır. Eğer cep telefonunuzun bataryası sökülmüyorsa veya bataryayı sökmeyi başaramazsanız telefonunuzu en azından kapalı duruma getirebilirsiniz.
2: Telefonumuzun bataryasını söktükten sonra kuru bir havlu veya peçete ile telefonunuzu etraflıca kurutmaya çalışın. Saç kurutma makinesi kullanmanızı önermiyoruz. Çünkü güçlü hava akımının telefonun içinde belli bir yerde birikmiş olan suyu dağıtma riski var ki bu da telefonunuza daha çok zarar verecektir. Ayrıca güçlü saç kurutma makineleri telefonun bir çok aksamını eritecek güçte olduğundan zarar boyutu büyüyebilir.
3: Telefonunuzu kabaca temizledikten sonra eğer içinde hala su olduğundan şüpheleniyor ve riske girmek istemiyorsanız en yakın teknik servise gidip cep telefonunuzun başına gelenleri anlatın.Teknik eleman telefonunuzu söküp, gerekli olan bakımı yapacaktır. Bir önemli hususu burada belirtmekte fayda var; cep telefonunuz bilerek veya bilmeyerek her ne sebeple olursa olsun sıvı temasında bulunduğu yani suya düştüğünde kesinlikle garanti dışı kalır. Yinede garanti firmaları telefonunuza ücretli olarak bakabilmektedir. Eğer cep telefonunuzun kaskosu varsa kasko yaptırdığınız firma ile görüşüp cep telefonunuzun suya girdiğini ne yapmanız gerektiğini sorabilirsiniz, bazı kasko firmaları birebir değişim yapmaktadır.
Not: İnsanlarımız her ne kadar suya düşen telefonunu pirinç dolu kavanoza koyup bekletseler  de, kalorifer peteğinin üstüne bıraksalar da veya direk güneş ışınlarına maruz bıraksalar da, tecrübeler bu yolların işe yaramadığını göstermektedir. Bu tip yöntemleri deneyecekseniz bile kendi imkanlarınızla telefonunuzu kurutabildiğiniz kadar kuruttuktan sonra denemenizde fayda var.
Not 2: ceplik.com olarak telefonunuzun suya düşmesi durumunda yukarıdaki 3 maddeyi uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Ancak uygulamak size kalmıştır… Uygulama sonrası olası bir olumsuzluk tamamen işlemi gerçekleştirenin sorumluluğundadır…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder